Vizelet inkontinencia

Lentebb írok a vizelet inkontinenciáról általában, majd részletesen kifejtem a vizelet inkontinencia hajlamosító tényezőit, lehetséges okait, típusait, kezelési lehetőségeit. Ha ezekre mind nem vagy kíváncsi, csak kattints az alábbi linkek valamelyikére:

Számos tényező szerepel, mint előidéző ok a vizelet inkontinencia kialakulásában

Az akaratlan vizeletvesztés alábbi formáit különíthetjük el

A vizelet inkontinencia kezelési lehetőségei


A vizelet inkontinencia, azaz a vizelet megtartásában fellépő probléma sajnos nagyon gyakori és kellemetlen jelenség, mely inkább tünet, mint betegség. A vizelet inkontinencia lehet enyhe fokú, amikor tüsszentés, köhögés, ugrálás, valamint egyéb hirtelen hasűri nyomás fokozódására egy-két csepp vizelet távozik a hólyagból. Azonban lehet súlyosabb is, mikor ennél jóval több, a fél hólyagtartalom, vagy az összes vizelet távozik a húgyhólyagból. Természetesen ebből következik, hogy a különböző súlyossági fokozatok, különbözőképpen befolyásolják az érintett életét. De az bizton állítható, hogy már egy enyhe fokú, pár csepp vizelet-vesztéssel járó vizelet inkontinencia is megnehezíti, kellemetlenné teheti az életed, befolyásolja életviteled, negatív hatással lehet a szexualitásra, frusztrációt, szégyenérzetet okozhat.

A vizelet inkontinencia nálunk, nőknél körülbelül négyszer gyakoribb, mint férfi társainknál. Ez teljesen érthető, mivel a gáti izomzatunk hüvelyünk révén kevésbé stabil, kevésbé zárt. Azonban ez az, ami lehetővé tesz minket a gyermekszülés csodálatos képességére.

80 éves kor fölött a nemek közötti előfordulási különbség kiegyenlítődik! Tehát körülbelül ugyanannyi nőt és férfit érint a vizelet inkontinencia, ugyanis itt már a nemektől független rizikófaktorok és okok, mint a demencia, túlsúly, tumorok, izomgyengeség, beidegzési zavar állnak a háttérben.

A vizelet inkontinencia már fiatal lányokat is érint! 18 éves korban már gyakran mondják: „ne nevettess, mert bepisilek”, majd 30 éves korra már a nők 30% küzd a vizeletvesztés valamilyen formájával (ilyen korban már anyák, tehát szültek). A változó korra ez az arány 60%, vagy annál több (ekkorra pedig fokozódik a gátizom gyengesége).

Napjainkban a rossz testedzési szokások sajnos előrébb hozzák a vizelet inkontinencia kialakulását!

Számos tényező szerepel, mint előidéző ok a vizelet inkontinencia kialakulásában:

–          A túl feszes, szoros öltözék elnyomja a gát keringését, így csökken annak vérellátása, oxigén- és tápanyaghiányos állapot alakul ki, ami gyengíti az izmok erejét.

–          A görbe tattartás folyamatosan lefelé nyomja a belső szerveinket, amik ezáltal nyomják a gát izomzatát, és szintén csökken a vérellátás.

–          A székrekedés miatti rendszeres préselés szintén nyomásnak teszi ki a gátat. A préseléssel szerveinket lefelé nyomjuk. A vérellátás pedig csökken.

–          A túlsúly nem csak kívül, hanem belül is jelentkezik, mert a zsír nem kíméli a belső szerveinket sem, így azok megnövekedett súllyal nehezednek a gátra. Valamint a túlsúly megnehezíti a szív és az erek munkáját, így a vérellátás is nehezítetté válik.

–          A dohányzás már önmagában károsítja a gát izomzatát érösszehúzó hatása révén, mivel így az kevesebb oxigénhez, tápanyaghoz jut. Valamint a dohányzás idővel rendszeres köhögéshez vezet, ami hasűri nyomásfokozódása révén rendszeresen nyomja lefelé, a gátad felé a belső szerveket, így gyengítve a medencefenék izomzatát.

–          Az életkor. Megfoganásunk pillanatban már elkezdődik egy folyamat, az idő múlása. Teljesen természetes, hogy megöregszünk, azonban ennek nem szükséges velejárója a betegségek, kellemetlen tünetek kialakulása!

–          A mozgásszegény életmód általános testi gyengeséget, csökkent véráramlást, így csökkent oxigén és tápanyagellátást eredményez.

–          Teljesen természetes folyamat, hogy a várandósságok, szülések nyomot hagynak a gát izomzatán, mégis csak egy újszülöttet hordunk 9 hónapon át a méhünkben, mely idő alatt ő fejlődik, növekszik, súlyát viseljük, majd hüvelyünkön át biztosítjuk számára a megszületés csodáját. Várandósan sok kismama tapasztalhatja a vizeletvesztés tüneteit, melyek a szülés után csökkenhetnek, azonban a szülések számával a tünetek fokozódhatnak, megmaradhatnak. Ez azonban nem indok arra, hogy ne vállaljunk gyermeket! :) Itt a vizeletvesztés egy tünet, amit a gátizom gyengülése okoz. Egy tünet, mely Intim Tornával kezelhető! A Kriston Intim Torna lehetőséget ad arra, hogy gátad visszanyerje fiatalságát, erőnlétét, lányos, fiatalos, erős, fitt érzetét!

–          A hólyagot irritáló anyagok túlzott fogyasztása, mint koffein, alkohol.

–          A szökdeléssel, ugrálással, terpesztésekkel végezett testedzés hatással van belső szerveidre, mivel azok az ilyen mozgások hatására folyamatos lengésben vannak fel és le, így terhelve és gyengítve a gát izomzatát. Nem elhanyagolható mellékhatása ezen mozgásoknak a belső szervek szalagjainak következetes megnyúlása sem, ami elősegíti a szervek süllyedését. A szervi süllyedések panaszt okoznak, valamint nyomást gyakorolnak a gátra, így rontják annak tápanyag és oxigénellátottságát.

–          A megterhelő fizikai munka sokak számára elkerülhetetlen, következményei azonban ugyanezek. Feltétlen ajánlott a Kriston Intim Torna végzése!

–          Bizonyos esetekben gyógyszer-mellékhatás.

–          Sajnos bizonyos betegségek is előidézhetnek vizelet inkontinenciát, mint a cukorbetegség, agyvérzés, prosztata-megnagyobbodás, Alzheimer-, Parkinsos kór, Sclerosis Multiplex.

–          És bizony néha műtéti következményként alakul ki a kellemetlen vizelet-elfolyásos tünet, ilyen a prosztata eltávolítása, egyéb alhasi műtétek.

A kiváltó okok közül van, ami elkerülhető, és érdemes elkerülni, de van, ami az élet velejárója, öröme, szépsége, és nem szabad lemondani róla! Sok hajlamosító tényezőn azonban képes vagy változtatni, csupán elhatározás kérdése! J

Meg kell említenem, hogy, ha képes vagy akár csak egy kicsit is mozdítani a záróizmod, akkor az fejleszthető, így a vizelet-vesztéses tüneteid mindenképp mérsékelhetőek, de talán meg is szüntethetőek a Kriston Intim Torna végzésével!

A Nemzetközi Kontinencia Társaság ajánlása szerint az akaratlan vizeletvesztés alábbi formáit különíthetjük el:

  • Stressz-inkontinencia: a vizelet a hasűri nyomásfokozódás hatására akaratunktól függetlenül elcsöppen, mivel a húgycső záró-izomzata nem elég erős ahhoz, hogy a megemelkedett nyomás ellenében megtartsa a húgyhólyag tartalmát. Ilyenkor a vizeletelcseppenést provokáló tényezők közé tartozik a köhögés, tüsszentés, orrfújás stb.

Férfiaknál a stressz inkontinencia leggyakoribb oka a hólyagnyak és a hátsó húgycső vagy a külső záróizom együttes traumás vagy műtéti sérülése következtében fellépő zárási elégtelenség. Általában prosztataeltávolítás után tapasztalható, akár húgycsövön, akár a hasfalon vagy gáton keresztül történt a műtét, az mindenképpen érinti a húgycső fent említett szakaszait. A vizelettartási problémát ilyenkor általában a megrövidült rejtett hátsó húgycsőben kialakult hegesedés/sérülés miatt fellépő belső záróizom-elégtelenség okozza.

Ezenkívül, ritkábban a veleszületett rendellenességek és a prosztata rosszindulatú daganatai is okozhatnak stresszinkontinenciát. Sokszor a férfiak nincsenek felkészülve (felkészítve) arra, hogy prosztataműtét után a betegek 80-90%-a éli át a stresszinkontinencia kellemetlenségeit az első hónapokban, de maradandóan csak az esetek 2-5%-ában tapasztalható ez a probléma. Kezelése igen hatékony konzervatív módon, gátizom-tornával (Kriston Intim Torna).

Férfiaknál és nőknél egyaránt ronthat a betegség állapotán az elhízottság, mivel így több teher nehezedik a húgyhólyagra.

Súlyossága alapján három stádium különböztethető meg:

  • I-es stádiumban csak a fokozott hasűri nyomás esetén fordul elő akaratlan vizeletelcseppenés;
  • II-es stádiumban kisebb megterhelés esetén (pl. járáskor) is távozik akaratlanul vizelet;
  • III-as stádiumban nyugalomban is előfordul a vizelet akaratlan elengedése.

Súlyos stressz-inkontinencia esetén szinte folyamatosan ürül a vizelet (ezt néha teljes inkontinenciának nevezik). Felnőtteknél ez általában annak a következménye, hogy a húgyúti záróizom nem képes megfelelően bezáródni. Gyermekeknél a születési rendellenesség is állhat a háttérben.

  • Sürgősségi, azaz késztetéses (urge) inkontinencia: sürgető vizelési ingerhez társuló akaratlan vizeletelfolyás, mely abból származik, hogy hiperaktív vagy hiperérzékeny a húgyhólyagunk. Neuro-muszkuláris zavar. A hólyag összehúzódását a záróizom nem tudja ellensúlyozni. A húgyhólyag túlérzékenysége, amely miatt már kevés vizelet is váratlan hólyagösszehúzódást válthat ki.

Hiperérzékeny hólyag tud kialakulni vízhajtó, hólyagkő, fertőzés (ide tartozik az akut vagy krónikus prosztatagyulladás is) és stressz hatására. Férfiaknál leggyakrabban az elzáródásos (obstruktív) forma jellemző, a prosztata-megnagyobbodás következtében már kis mennyiségű vizeletnél is úgy érzi a hólyagnyak környékén található “érzékelő”, hogy nagy a nyomás, ezért ez általában gyakori, de kevés mennyiségű vizeletürítéshez vezet. Kezelése a kiváltó problémától függ: antibiotikus terápia, kőeltávolítás, vízhajtó adagjának/típusának módosítása stb. A rendszeres intim torna a gyulladásos hajlamot csökkenti, így prosztatagyulladás esetén ez a kezelés is mérlegelendő.

Sürgősségi inkontinencia esetén a pszichoszomatikus tényezők szerepe is igen fontos: amikor a lelkünk szorongatott helyzetéből (vizsgadrukk, tárgyalás, feszült légkör stb.) elengedettségre vágyik, húgyhólyagunk siet a segítségére, sürgető vizelési ingert produkálva kiment minket a kellemetlen szituációból.

  • Túlfolyásos inkontinencia: vizeletürítés kapcsán csak kevés vizelet távozik, a hólyag nem ürül ki teljesen. Sürgető inger ellenére sem sikerül vizeletet üríteni. Vizeletürítést követőn az inger nem múlik el, az erőssége azonban csökken. A hólyag túlfeszülése következik be, melynek veszélye, hogy a rendszeresen túltágított hólyag egy idő után elveszti azt a képességét, hogy könnyedén visszanyerje eredeti méretét, egy idő után túltágult marad, mint egy túlfújt luftballon, azaz a fala elvékonyodik, rugalmasságát elveszíti. Amikor a hólyag megtelt, a túlnyomás hatására következik be a vizeletvesztés.

A probléma leggyakoribb oka férfiaknál a prosztata-megnagyobbodás, prosztatadaganat vagy húgycsőhegesedés, de kialakulhat olyan krónikus betegségek idegrendszeri következményeként is, mint a cukorbetegség, vagy a központi idegrendszeri betegségek.

  • Reflexinkontinencia: akaratlan húgycső-relaxáció vagy húgyhólyag-hiperreflexia következtében a vizelet inger nélkül folyik el, ez általában idegi-beidegzési zavarokhoz társul.
  • Funkcionális inkontinencia esetén a bevizelés azért alakul ki, mert a beteg valamilyen okból kifolyólag nem képes (vagy nem akarja) időben elérni a mellékhelységet. Leggyakrabban mozgásképtelenséget eredményező tényező, egyfelől a szélütés vagy súlyos ízületi gyulladás, másfelől a szellemi teljesítményt érintő állapotok, például az Alzheimer-kór vagy a magas vérnyomás, a Parkinson kór által okozott demencia áll a háttérben. Egyes, ritka esetekben a beteg annyira depressziós vagy érzelmileg annyira lehangolt, hogy nincs kedve a mellékhelységbe menni.
  • Kevert inkontinencia: amikor a különböző típusok egymással kombinálódnak.
  • Extrauretrális inkontinencia néven említik azt az állapotot, amikor a hólyagból sipolyon (fistula) vagy a normálistól eltérő húgycsőnyíláson keresztül, és ennél fogva a normális szabályzást nélkülözve ürül a vizelet. Lehet például helytelen levezetésű, elhúzódó vajúdással járó szülés következménye. Nevében ugyan inkontinencia, de nem sorolódik a valódi inkontinenciákhoz, és igen ritka jelenségről van szó.

Kezelési lehetőségek vizelet inkontinencia esetén:

A kezelés sikerének kulcsa, a megfelelő diagnózis felállítása. Nyugodtan beszélj egy orvossal, hogy kiderítsétek, mi okozhatja a vizelet-vesztéses tüneteid, majd ennek megfelelően ki tudod választani a számodra leginkább ideális kezelési módszert.

A vizelet inkontinenciának négy nagy kezelési módja van, mégpedig a viselkedésterápia, a gyógyszeres terápia, a gyógyászati segédeszközök alkalmazása, illetve a műtéti terápia.

Viselkedésterápia

A viselkedésterápia illetve az életmód változás bizonyos esetekben teljesen elegendő az inkontinencia megszüntetéséhez.

A medencefenék izmainak erősítése (Kriston Intim Torna)

A gyakorlatok segítségével a vizelet elfolyását gátló medencefenék és a hólyagzáró izmok erősíthetők. A gyakorlatok nagyon eredményesek stressz inkontinencia estén, de késztetéses inkontinencia esetén is kedvező hatásuk lehet.
Nehézséget jelenthet a megfeszítendő izmok megtalálása. Ebben segítségedre lehet bármelyik Kriston Intim Torna Tréner, mert egy tanfolyam keretein belül lépésről lépésre megtanulható ezen izmok beazonosítása, elkülönítése, megfelelő és hatékony edzése.

Sokan tévesen mondják, hogy napi 3-4-szer csak úgy bármilyen pozitúrában történő szorítgatás az hatásos. Csak gondolj bele, hogy ha napi 3-4-szer megemelsz egy fél literes palackot háromszor, attól nem lesz szupererős a bicepszed. A Kriston Intim Torna ennél többet nyújt! Napi 15 perces gyakorlatsor, megfelelő mozgásinger, megfelelő terhelés és lazítás, tehát megfelelő edzés mellett erősíthető vele a gátizom! J Ennek pedig az a következménye, hogy az megerősödik és képes leszel visszatartani a vizeleted!

Biofeedback technika segítségével egy hüvelybe helyezett eszköz által a mozgás hanggá vagy vizuális információvá alakul, így szemmel láthatod, illetve saját füleddel hallhatod, hogy mozgatod a gáti izomzatod, és azt is, hogy ezt milyen erővel teszed.

Azonban ilyen eszközök nélkül is felerősíthető az érzés, a gáti izmok mozgásának érzete. A Kriston Intim Torna tanfolyamok bármelyikéről úgy mehetsz haza, hogy tudni fogod, igen a mozgást végzem. Ennek ellenére sokaknak biztosan segítségére vannak ezen eszközök, mivel így szemmel láthatja, illetve fülével hallhatja a mozgása intenzitását. Majd otthon erre emlékezve tudja alkalmazni az Intim Tornát, mivel ahogy azt fent is említettem a szorítgatások nem a megfelelő gyakorlatok.
Elektrostimuláció során elektromos áram segítségével késztetik összehúzódásra a medencefenék izmait. Az ingerlés általában hüvely vagy végbél kúpokba szerelt elektródák segítségével történik. Minél közelebb van az ingerlés a hólyagot és a medencefeneket ellátó idegekhez, annál kifejezettebb a hatása.

De minek ingerelnéd elektromosan az izmaidat, ha azt Te magad is össze tudod húzni, Te magad is képes vagy edzeni?

Hólyagtorna
A hólyagtornát általában késztetéses inkontinencia esetén javasolják, de másfajta inkontinencia esetén is eredményes lehet. A hólyagtorna során az egyén megtanulja a vizelési inger megjelenése után késleltetni a vizelést. Eleinte csak 10 percig késlelteti az ember a vizelést, majd emeli 20 percre. A cél a két vizelés között eltelt idő növelése 2 óra hosszára. A vizelési inger megjelenésekor relaxálást, valamint a figyelem valamilyen tevékenységre való terelését ajánlják.

A hólyagtorna másik formája a vizelés megszakítása lehet, mikor megszakítod a vizelést, majd pár perc elteltével folytatod. Ezt a módszert nem ajánlom, káros! Vizelet maradhat a hólyagban, elvész a vizelés megkönnyebüléses, kellemes érzete, ezáltal az emberben frusztráció alakulhat ki, ami pszichésen nem jó. De fizikai kára sem mellékes, mivel a hólyagban maradt vizelet felszálló fertőzések forrása lehet, valamint idővel ez a vizelet-megszakítás módszere kiölheti a vizelési ingert!

Toalett tréning

A toalett tréning lényege, hogy előre meghatározott időben és nem a vizelési inger megjelenésekor üríted a vizeletet. Ezzel a módszerrel a vizelés rendszeres – 2-4 órás – időközökben tervezett eseménnyé válik. Ez főleg idős és demens betegek esetén lehet hasznos.

Folyadékbeviteli (ivási) és táplálkozási szokások változtatása

Bizonyos esetekben elegendő bizonyos szokások módosítása. Érdemes csökkenteni a koffein vagy alkohol fogyasztását. Egyes embereknél a lefekvés előtti folyadékbevitel megszorítása is elegendő. A fogyás szintén kedvező hatással bírhat.

Gyógyszeres kezelés

A vizelet inkontinencia bizonyos fajtái gyógyszeresen is kezelhetők, ám a stressz inkontinencia kezelésére nem áll gyógyszer rendelkezésre. Míg a pszichés nyomás hatására bekövetkező késztetéses-, sürgetéses inkontinenciát is érdemesebb a lelki egyensúly létrehozásával, a pszichés terhelés csökkentésével gyógyítani! Jótékony hatású lehet a viselkedésterápia és a gyógyszeres kezelés kombinálása is. Az alkalmazott gyógyszerek általánosságban hasonló mechanizmussal hatnak és csökkentik a vizelés sürgető érzését és gyakoriságát. Ha húgyúti fertőzés okozza a sürgető vizelési ingert, akkor azt kell kezelni!

Gyógyászati segédeszközök

A vizelet inkontinencia egyes gyógyászati segédeszközök segítségével is kezelhető.

A pesszárium természetesen csak a női inkontinencia kezelésében hatásos, ez egy merev gyűrű, mely a hüvelybe történt felhelyezést követően egész nap viselhető. Az eszköz segít a hólyag alátámasztásában, ezáltal megakadályozva a vizeletcsorgást. Az eszközt rendszeresen el kell távolítani és meg kell tisztítatni. Elsősorban az előesett hólyag illetve méh miatt kialakuló inkontinencia mérséklésében hatásos alkalmazása.

Azonban ha süllyedés okozza a vizelet inkontinenciát, akkor ebben is eredményesen és sikeresen alkalmazható a Kriston Intim Torna, mellyel megerősítjük a hüvely és a gát izomzatát, így az képes lesz a szerveket helyükön megtartani! Ezáltal nem nyomja a méh a hólyagot, így nem okoz gyakori vizelési ingert, és a hólyag süllyedése miatt kialakuló vizelet inkontinencia is kezelhető!

Húgycső tampon

Magyarországon jelenleg még nem kapható, az Egyesült Államokban FemSoft néven azonban forgalomban van a receptköteles húgycsőbe felhelyezhető tampon, amelyek mintegy dugóként megakadályozza a vizeletcsorgást. A húgycső tampon nem rendszeres, mindennapi használatra való, elsősorban akkor ajánlott alkalmazása, ha bizonyos megerőltető tevékenységekhez társul a vizelet inkontinencia. Az eszközt a tevékenység előtt kell felhelyezni, és vizelés esetén egyszerűen el kell távolítani.

Ez lényegében folyamatos nyomást gyakorol a hüvely mellső falán keresztül a húgycsőre, így azt szűkebbre nyomja, tehát a megtartási képesség fokozódik ugyan, DE mivel szöveti nyomás révén, így a vérátáramlás csökken, ezáltal a hüvely és a húgycső fala nem jut elegendő oxigénhez és tápanyaghoz, ami hosszú távon csak rontja a vizeletmegtartás képességét. Sokan – főleg fittnesz-edzőktől hallottam – használják a menstruációs vér felfogására való tampont edzések során. Ez a fent említettek miatt káros! Szomorú, hogy sok edző küzd a vizelet inkontinencia valamilyen formájával, érzékeli, hogy ez edzés közben fokozottabb, és mégis oktatja, egy szóval sem említi, hogy „Emberek! Ez káros!”. Sajnos ennek is megvan a maga, valószínű anyagi oka.

Inkontinencia betétek

Amennyiben a megfelelő terápiával sem sikerül az inkontinenciát megszüntetni, vagy átmenetileg a kezelés hatásának kialakulásáig szükség volna valamilyen átmeneti megoldásra, akkor az elfolyó vizelet kellemetlenségének minimalizálására időlegesen használható valamilyen típusú inkontinencia betét. Manapság már többféle inkontinencia betét közül lehet válogatni. Legtöbbjük alig nagyobb, mint a hagyományos alsónemű, ezért a szokásos ruházat alatt észrevétlenül viselhetők.

Az inkontinencia betéteket csak végszükség és ideiglenes megoldás esetén ajánlanám. Ahogy azt Kriston Andreától hallottam: „Ha valamit meg tudunk tartani izommal, akkor azt miért ne tartanánk meg izommal?! Miért lenne szükség egyéb eszközök, gyógyszerek alkalmazására, vagy műtétre?” Ha a probléma lelki eredetű vagy izomgyengeségből fakad, akkor azt ennek megfelelően kell kezelni! :)

Műtéti kezelés

Amennyiben az előbb részletezett kezelési módok nem vezetnek eredményre, szóba jön a műtéti kezelés. Férfiak esetén, amennyiben az inkontinencia hátterében a prosztata megnagyobbodása áll, műtétileg csökkenteni kell a szűkületet okozó prosztata méretét. De Férfiak figyelem! Nagyon sok férfi keres meg minket, Trénereket prosztataműtét után! Sokaknál fokozódik a tünet! Mielőtt eltávolíttatnád egy fontos szerved, vagy azt csökkentetnéd, kérlek, fontold meg az egyéb kezelési módok lehetőségét!

Amennyiben a tünetek hátterében a hólyag, vagy a méh előesése, megsüllyedése áll, ezt is műtéti úton lehet rendezni. Hölgyek! Szintén, vegyétek fontolóra, mielőtt elszánnátok magatokat bármelyik lentebb említett műtétre! Ha szükséges, akkor természetesen szükséges, de sok esetben VAN MÁS MEGOLDÁS! A műtét után azonban feltétlen szükséges az életmód megváltoztatása és a gátizmok edzése, például Kriston Intim Tornával!

Hólyagnyak felfüggesztés

Ezt a műtéti beavatkozást a hasfalon végzett bemetszésen keresztül végzik. Az alhason ejtett 3-5 cm-es bemetszésen keresztül varratokat helyeznek be a hólyagnyak környéki szövetekbe, majd rögzítik ezeket vagy a csontos medencéhez futó szalagokban, vagy magában a csontos medence porcában. Az eljárás megerősíti, illetve megtöri a hólyagnyakat. Az eljárás hátulütője, hogy ez egy általános érzéstelenítésben végzett nagy hasi műtét, mely után kb. 6 hét a lábadozási idő. A műtét után egy ideig katéterre lehet szükség.
Ma már vannak endoszkópos technikák is, melyek lényegesen kisebb műtéti megterhelést okoznak.

Elektrostimuláció
Az egyszerűbb kezelésre nem reagáló esetekben a túlműködő hólyag kezelésére egy pacemakert helyeznek be a bőr alá, melyből egy vezeték fut a keresztcsontra felfekvő idegfonatra. Ez az idegfonat szabályozza többek között a hólyagfal feszülését is. A készülék, hasonlóan a szívben működő pacemakerhez, elektromos ingerek kibocsátásával átveszi az izom összehúzódások szabályozását. A végleges készülék behelyezése előtt lehetőség van átmeneti elektródák segítségével kipróbálni a hatásosságot.

Szalagplasztikák
A legnépszerűbb műtéti eljárás a női inkontinencia kezelésében. Az eljárás során a vagy a saját szervezetéből eltávolított szövetből (pl. a hasüregben található kötőszövetből), vagy más emberi szövetből (pl. kemény agyhártyaburokból) alakítanak ki egy hurkot, vagy szintetikus anyagot helyeznek be a húgycső alá. Ez, mint egy hintaágy felfüggeszti és összenyomja a húgycsövet, ezáltal megakadályozva a napi tevékenységek közben kialakuló vizelet elcseppenést.
A szalagplasztikák 1996-ban bevezetett változata a feszülés-mentes hüvelyi szalag (tension-free vaginal tape, TVT) behelyezése, mely lényege, hogy a húgycső középső szakasza alá műanyag (polipropilén) szalagot helyeznek be. Ezzel az eljárással kevesebb a hagyományos beavatkozás mellett tapasztalható szövődmény (húgycsősérülés, vizeletretenció), továbbá jóval kisebb műtéti megterhelést jelent: már helyi érzéstelítésben végezhető és elkerülhető a műtét utáni katéterezés is. A műtéthez speciális inplantátum szükséges, melyet végjeggyel ellátott egységcsomagokban forgalmaznak. Hazánkban bizonyos kiemelt intézményekben van csak lehetőség ennek a beavatkozásnak a végzésére.

Hólyagnyak megerősítése kollagén injekcióval

A stressz inkontinenciában szenvedő betegek kezelésében alkalmazott eljárás. Lényege, hogy tömítő anyagot, pl. kollagént, teflont injektálnak, vagy közvetlenül a hólyagnyakat körülvevő szövetekbe, vagy a külső húgycsőnyílás körüli nyálkahártyába. Az injekció a záróizom körüli szövetek tömegesítésével eredményezi a tökéletesebb zárást. A beavatkozás minimális anesztéziát igényel és két-három perc alatt készen van. Hátránya azonban, hogy néhány havonta ismételni kell, mert a hatása elmúlhat.

Mesterséges hólyagzáró izom (AMS 800 Urinary Control System)

Az amerikai gyógyszerügyi hatóságok által már engedélyezett implantátum, melyet elsősorban férfi inkontinencia kezelésre ajánlanak. Az implantátum egy vízzel töltött gyűrűből, egy pumpából és egy tárolóedényből áll, melyek mind különböző helyekre vannak beültetve. Vizeléskor a pumpa megnyomásával a hólyagzáró mandzsettából átfolyik a víz a tartályba, majd 90 másodperc után automatikusan visszatelődik. Leggyakrabban prosztataműtéteket követő záróizom sérülésben alkalmazzák.

Van, akinek már csak a műtét segít, de sok esetben a műtét megelőzhető az intim tornával! Mielőtt műtétre szánod Magad, fontold meg a Kriston Intim Torna elsajátítását! Sok esetben ez segít! Ha már megműtöttek, vagy műtétre vársz, akkor is tanuld meg a Kriston Intim Tornát, mivel a műtéti megoldás ideiglenes! Sok esetben visszatérnek a panaszok, van akinek 5, de van, akinek 2 év múlva! Műtét előtt azért érdemes végezned, mert erősebb szövetekkel könnyebb „dolgozni”, a gyógyulási folyamat felgyorsul, utána pedig a rendszeres Kriston Intim Torna végzésével a műtét hatása megőrizhető!

Mert a Gátunk is Hozzánk tartozik… :)

Post a Comment

Your email is never published nor shared.