Vizelet inkontinencia típusai

A Nemzetközi Kontinencia Társaság ajánlása szerint az akaratlan vizeletvesztés alábbi formáit különíthetjük el:

 • Stressz-inkontinencia: a vizelet a hasűri nyomásfokozódás hatására akaratunktól függetlenül elcsöppen, mivel a húgycső záró-izomzata nem elég erős ahhoz, hogy a megemelkedett nyomás ellenében megtartsa a húgyhólyag tartalmát. Ilyenkor a vizeletelcseppenést provokáló tényezők közé tartozik a köhögés, tüsszentés, orrfújás stb.

Férfiaknál a stressz inkontinencia leggyakoribb oka a hólyagnyak és a hátsó húgycső vagy a külső záróizom együttes traumás vagy műtéti sérülése következtében fellépő zárási elégtelenség. Általában prosztataeltávolítás után tapasztalható, akár húgycsövön, akár a hasfalon vagy gáton keresztül történt a műtét, az mindenképpen érinti a húgycső fent említett szakaszait. A vizelettartási problémát ilyenkor általában a megrövidült rejtett hátsó húgycsőben kialakult hegesedés/sérülés miatt fellépő belső záróizom-elégtelenség okozza.

Ezenkívül, ritkábban a veleszületett rendellenességek és a prosztata rosszindulatú daganatai is okozhatnak stresszinkontinenciát. Sokszor a férfiak nincsenek felkészülve (felkészítve) arra, hogy prosztataműtét után a betegek 80-90%-a éli át a stresszinkontinencia kellemetlenségeit az első hónapokban, de maradandóan csak az esetek 2-5%-ában tapasztalható ez a probléma. Kezelése igen hatékony konzervatív módon, gátizom-tornával (Kriston Intim Torna).

Férfiaknál és nőknél egyaránt ronthat a betegség állapotán az elhízottság, mivel így több teher nehezedik a húgyhólyagra.

Súlyossága alapján három stádium különböztethető meg:

 • I-es stádiumban csak a fokozott hasűri nyomás esetén fordul elő akaratlan vizeletelcseppenés;
 • II-es stádiumban kisebb megterhelés esetén (pl. járáskor) is távozik akaratlanul vizelet;
 • III-as stádiumban nyugalomban is előfordul a vizelet akaratlan elengedése.

Súlyos stressz-inkontinencia esetén szinte folyamatosan ürül a vizelet (ezt néha teljes inkontinenciának nevezik). Felnőtteknél ez általában annak a következménye, hogy a húgyúti záróizom nem képes megfelelően bezáródni. Gyermekeknél a születési rendellenesség is állhat a háttérben.

 • Sürgősségi, azaz késztetéses (urge) inkontinencia: sürgető vizelési ingerhez társuló akaratlan vizeletelfolyás, mely abból származik, hogy hiperaktív vagy hiperérzékeny a húgyhólyagunk. Neuro-muszkuláris zavar. A hólyag összehúzódását a záróizom nem tudja ellensúlyozni. A húgyhólyag túlérzékenysége, amely miatt már kevés vizelet is váratlan hólyag-összehúzódást válthat ki.

Hiperérzékeny hólyag tud kialakulni vízhajtó, hólyagkő, fertőzés (ide tartozik az akut vagy krónikus prosztatagyulladás is) és stressz hatására. Férfiaknál leggyakrabban az elzáródásos (obstruktív) forma jellemző, a prosztata-megnagyobbodás következtében már kis mennyiségű vizeletnél is úgy érzi a hólyagnyak környékén található “érzékelő”, hogy nagy a nyomás, ezért ez általában gyakori, de kevés mennyiségű vizeletürítéshez vezet. Kezelése a kiváltó problémától függ: antibiotikus terápia, kőeltávolítás, vízhajtó adagjának/típusának módosítása stb. A rendszeres intim torna a gyulladásos hajlamot csökkenti, így prosztatagyulladás esetén ez a kezelés is mérlegelendő.

Sürgősségi inkontinencia esetén a pszichoszomatikus tényezők szerepe is igen fontos: amikor a lelkünk szorongatott helyzetéből (vizsgadrukk, tárgyalás, feszült légkör stb.) elengedettségre vágyik, húgyhólyagunk siet a segítségére, sürgető vizelési ingert produkálva kiment minket a kellemetlen szituációból.

 • Túlfolyásos inkontinencia: vizeletürítés kapcsán csak kevés vizelet távozik, a hólyag nem ürül ki teljesen. Sürgető inger ellenére sem sikerül vizeletet üríteni. Vizeletürítést követőn az inger nem múlik el, az erőssége azonban csökken. A hólyag túlfeszülése következik be, melynek veszélye, hogy a rendszeresen túltágított hólyag egy idő után elveszti azt a képességét, hogy könnyedén visszanyerje eredeti méretét, egy idő után túltágult marad, mint egy túlfújt luftballon, azaz a fala elvékonyodik, rugalmasságát elveszíti. Amikor a hólyag megtelt, a túlnyomás hatására következik be a vizeletvesztés.

A probléma leggyakoribb oka férfiaknál a prosztata-megnagyobbodás, prosztatadaganat vagy húgycsőhegesedés, de kialakulhat olyan krónikus betegségek idegrendszeri következményeként is, mint a cukorbetegség, vagy a központi idegrendszeri betegségek.

 • Reflexinkontinencia: akaratlan húgycső-relaxáció vagy húgyhólyag-hiperreflexia következtében a vizelet inger nélkül folyik el, ez általában idegi-beidegzési zavarokhoz társul.
 • Funkcionális inkontinencia esetén a bevizelés azért alakul ki, mert a beteg valamilyen okból kifolyólag nem képes (vagy nem akarja) időben elérni a mellékhelységet. Leggyakrabban mozgásképtelenséget eredményező tényező, egyfelől a szélütés vagy súlyos ízületi gyulladás, másfelől a szellemi teljesítményt érintő állapotok, például az Alzheimer-kór vagy a magas vérnyomás, a Parkinson kór által okozott demencia áll a háttérben. Egyes, ritka esetekben a beteg annyira depressziós vagy érzelmileg annyira lehangolt, hogy nincs kedve a mellékhelységbe menni.
 • Kevert inkontinencia: amikor a különböző típusok egymással kombinálódnak.
 • Extrauretrális inkontinencia néven említik azt az állapotot, amikor a hólyagból sipolyon (fistula) vagy a normálistól eltérő húgycsőnyíláson keresztül, és ennél fogva a normális szabályzást nélkülözve ürül a vizelet. Lehet például helytelen levezetésű, elhúzódó vajúdással járó szülés következménye. Nevében ugyan inkontinencia, de nem sorolódik a valódi inkontinenciákhoz, és igen ritka jelenségről van szó.

Mert a Gátunk is Hozzánk tartozik… :)

One Trackback

 1. […] stressz inkontinencia: hirtelen bekövetkező hasűri nyomásnövekedés által kiváltott akaratlan vizeletvesztés, amikor a hólyagra nehezedő nyomás meghaladja a húgycső záróizom aktuális záróképességét. Leggyakrabban tüsszentés, köhögés, hirtelen felállás, szökdelés, futás, nevetőgörcs váltja ki. […]

Post a Comment

Your email is never published nor shared.