Gyógyászati segédeszközök a vizelet inkontinencia kezelésére

A vizelet inkontinencia egyes gyógyászati segédeszközök segítségével is kezelhető.

A pesszárium természetesen csak a női inkontinencia kezelésében hatásos, ez egy merev gyűrű, mely a hüvelybe történt felhelyezést követően egész nap viselhető. Az eszköz segít a hólyag alátámasztásában, ezáltal megakadályozva a vizeletcsorgást. Az eszközt rendszeresen el kell távolítani és meg kell tisztítatni. Elsősorban az előesett hólyag illetve méh miatt kialakuló inkontinencia mérséklésében hatásos alkalmazása.

Azonban ha süllyedés okozza a vizelet inkontinenciát, akkor ebben is eredményesen és sikeresen alkalmazható a Kriston Intim Torna, mellyel megerősítjük a hüvely és a gát izomzatát, így az képes lesz a szerveket helyükön megtartani! Ezáltal nem nyomja a méh a hólyagot, így nem okoz gyakori vizelési ingert, és a hólyag süllyedése miatt kialakuló vizelet inkontinencia is kezelhető!

Húgycső tampon

Magyarországon jelenleg még nem kapható, az Egyesült Államokban FemSoft néven azonban forgalomban van a receptköteles húgycsőbe felhelyezhető tampon, amelyek mintegy dugóként megakadályozza a vizeletcsorgást. A húgycső tampon nem rendszeres, mindennapi használatra való, elsősorban akkor ajánlott alkalmazása, ha bizonyos megerőltető tevékenységekhez társul a vizelet inkontinencia. Az eszközt a tevékenység előtt kell felhelyezni, és vizelés esetén egyszerűen el kell távolítani.

Ez lényegében folyamatos nyomást gyakorol a hüvely mellső falán keresztül a húgycsőre, így azt szűkebbre nyomja, tehát a megtartási képesség fokozódik ugyan, DE mivel szöveti nyomás révén, így a vérátáramlás csökken, ezáltal a hüvely és a húgycső fala nem jut elegendő oxigénhez és tápanyaghoz, ami hosszú távon csak rontja a vizeletmegtartás képességét. Sokan – főleg fittnesz-edzőktől hallottam – használják a menstruációs vér felfogására való tampont edzések során. Ez a fent említettek miatt káros! Szomorú, hogy sok edző küzd a vizelet inkontinencia valamilyen formájával, érzékeli, hogy ez edzés közben fokozottabb, és mégis oktatja, egy szóval sem említi, hogy „Emberek! Ez káros!”. Sajnos ennek is megvan a maga, valószínű anyagi oka.

Inkontinencia betétek

Amennyiben a megfelelő terápiával sem sikerül az inkontinenciát megszüntetni, vagy átmenetileg a kezelés hatásának kialakulásáig szükség volna valamilyen átmeneti megoldásra, akkor az elfolyó vizelet kellemetlenségének minimalizálására időlegesen használható valamilyen típusú inkontinencia betét. Manapság már többféle inkontinencia betét közül lehet válogatni. Legtöbbjük alig nagyobb, mint a hagyományos alsónemű, ezért a szokásos ruházat alatt észrevétlenül viselhetők.

Az inkontinencia betéteket csak végszükség és ideiglenes megoldás esetén ajánlanám. Ahogy azt Kriston Andreától hallottam: „Ha valamit meg tudunk tartani izommal, akkor azt miért ne tartanánk meg izommal?! Miért lenne szükség egyéb eszközök, gyógyszerek alkalmazására, vagy műtétre?” Ha a probléma lelki eredetű vagy izomgyengeségből fakad, akkor azt ennek megfelelően kell kezelni! :)

Post a Comment

Your email is never published nor shared.